Kuchnia grecka – Charakterystyka

Jest smaczna i zdrowa, nic więc dziwnego, że w krótkim czasie zdobyła wielkie uznanie na całym świecie. Kuchnia grecka kusi wybornymi specjałami, po które i polscy smakosze sięgają coraz chętniej. Jakie przepisy cieszą się największą popularnością? Dieta mieszkańców Grecji to przede wszystkim lekkie, pełne witamin sałatki.

Najbardziej charakterystycznym daniem tego kraju jest sałatka grecka, jednak i inne potrawy zasługują na nasze zainteresowanie. Jakie składniki w greckich daniach pojawiają się najczęściej? Wiadomo, że najpopularniejsze są przepisy na dania z ryb, owoców morza oraz warzyw. Grecy chętnie sięgają też po sery oraz aromatyczne przyprawy. Pasty podawane z pieczywem, ciekawe sosy oraz jogurty – oto przysmaki, które w diecie mieszkańców Grecji zajmują miejsce bardzo ważne. Co jeszcze pojawia się na greckich talerzach? Częstym dodatkiem w menu są tu placki znane jako pites, które mogą być dodatkiem do innych potraw lub, w przypadku placków faszerowanych, przekąską samodzielną. Grecka dieta jest lekka, smaczna i zdrowa, a dania sporządzone według tradycyjnych przepisów mogą przypaść do gustu każdemu z nas.